801079_77621942

Bij PHH Coaching vinden we dat de coach een bijzondere plek inneemt vergeleken bij andere hulpverleners en begeleiders zoals de consultant of de counselor.

We gaan uit van de volgende, redelijk algemeen geaccepteerde definitie:

Coaching is een resultaatgerichte vorm van persoonlijke begeleiding op vrijwillige basis die werkt als een katalysator in de ontwikkeling van het individu of team.

Persoonlijke begeleiding op vrijwillige basis’ betekent hier dat de coach en degene die gecoacht wordt in relatie van gelijkwaardigheid staan. Uw coach is niet uw ‘instructeur’ of ‘leidinggevende’, maar iemand met wie u van gedachten wisselt. Daarvoor moet u een relatie met uw coach aanknopen op basis van wederzijds vertrouwen en respect. Dat kan alleen als zowel de coach als u daar bewust en uit eigen beweging voor kiezen.

Wanneer u een coach van PHH in de arm neemt, dan zal die coach zich intensief in u, uw wensen en uw hulpvraag verdiepen en u voor een langere periode terzijde staan. Coaching is een flexibele vorm van begeleiding waarbij de eigen inbreng van de cliënt doorslaggevend is; de begeleiding wordt op maat geleverd en is resultaatgericht.

Dit contact staat niet op zichzelf maar is resultaatgericht, omdat het specifiek gaat om begeleiding bij iets dat u doet. Een doel dat u wilt bereiken, een weg die u wilt afleggen, een proces dat u wilt volbrengen.

En het contact met de coach is ‘als een katalysator’. Dat wil zeggen dat u zelf degene bent die het doel uiteindelijk moet bereiken. De coach is er om uw proces te helpen, vergemakkelijken, en versterken.

Omdat het begrip coach is ontleend aan de sport, kunt u als cliënt zichzelf vergelijken met een topsporter wiens doel het is een bepaalde prestatie neer te zetten. De coach staat de sporter bij in het behalen van zijn of haar doelen. Dit kan de vorm aannemen van deskundig advies, maar ook van mentale en emotionele steun. De kerntaak van de coach is soms het confronteren van de sporter met zijn of haar beperkingen, soms juist het bedenken van nieuwe uitdagingen en het overhalen van de sporter om verder te gaan dan deze anders gegaan zou zijn.

Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail